Vaarbewijs.nl

Wat is BPR?

Het BPR, ook wel bekend als het binnenvaartpolitiereglement, is één van de zeven verschillende scheepvaartreglementen in Nederland. Centraal staat dat de recreatievaart en beroepsvaart aan de hand van “soepele” regels, gezamenlijk op een veilige wijze gebruik kunnen maken van de zeer drukke vaarwegen. Maar wat valt er allemaal onder het BPR? Wij leggen het je uit!

Waar geldt het BPR?

Het BPR is op meer dan 90% van alle binnenwateren in Nederland van kracht. Het BPR geldt ook op sommige ruime binnenwateren, zoals het Markermeer, IJsselmeer, IJmeer en de Waddenzee. Het is dan ook niet gek dat je van alle reglementen voor het examen klein vaarbewijs 1, het meeste moet weten over het BPR.

BPR aan boord aanwezig

Het is verplicht om aan boord van een schip een bijgewerkt exemplaar van het geldige BPR aanwezig te hebben. Dat is niet van toepassing op een open bootje . Heb je een marifoon aan boord, dan moet ook altijd het handboek voor de marifonie aanwezig zijn. Dit mag je ook elektronisch bij de hand hebben, zolang je het op ieder moment kunt raadplegen. Bijvoorbeeld via een app op je telefoon.

Wat voor invloed heeft het BPR op het vaarbewijs?

Het BPR heeft een grote invloed op het vaarbewijs, omdat het een belangrijk onderdeel is van de theorie, die je nodig hebt om het vaarbewijs te behalen. Het BPR bevat alle regels en voorschriften voor het varen op de Nederlandse binnenwateren, zoals vaarregels, voorrangssituaties, betonningsstelsels en verkeerstekens.

Tijdens het examen voor het Klein Vaarbewijs wordt je kennis van het BPR uitgebreid getoetst. Je moet inzicht hebben in:

  • Veiligheidsvoorschriften
    Zoals het correct gebruik van navigatielichten en geluidsseinen.

  • Vaarregels
    Bijvoorbeeld hoe je moet handelen bij kruisingen en het inhalen van andere schepen.

  • Betonningsstelsel
    Het herkennen van boeien en tekens om veilig te navigeren.

  • Voorrangsregels
    Weten welke schepen voorrang moeten verlenen in verschillende situaties.

Wat leer je over BPR in de cursussen?

In onze vaarbewijscursussen leer je uitgebreid over het BPR, omdat dit de basis vormt voor veilig en wettelijk varen op de Nederlandse binnenwateren. Hieronder staan een paar belangrijke onderdelen van het BPR benoemd, die in de cursussen aan bod komen.

  1. Algemene vaarregels
    Je leert de basisregels voor het varen op binnenwateren, zoals de maximale snelheid, vaarrechten, en gedragsregels voor verschillende soorten schepen.

  2. Voorrangsregels
    Je krijgt inzicht in wie voorrang moet verlenen in specifieke situaties, zoals bij kruisingen, smalle vaarwegen of het inhalen van andere schepen.

  3. Betonningsstelsel
    Je leert navigeren met behulp van boeien en tekens die de vaargeul markeren. Deze kennis is cruciaal voor veilig varen, vooral in ondiep of druk water.

  4. Lichten en signalen
    De cursussen behandelen ook de verschillende soorten navigatielichten en geluidsseinen die verplicht zijn op bepaalde vaartuigen en in bepaalde situaties.

  5. Regels voor bijzondere omstandigheden
    Dit omvat de regels voor varen bij slecht zicht, het gedrag rondom bruggen, sluizen en drukke vaarwegen.

Deze onderdelen van het BPR worden niet alleen uitgelegd, maar je oefent ook met vragen die je goed voorbereiden op het vaarbewijsexamen.

Meer leren over het BPR?

Je weet nu wat het BPR is en wat het inhoudt, wil jij deze regels binnen het BPR leren, zodat je veilig kan varen? Volg dan onze online cursus. Onze cursussen zijn altijd up-to-date met de nieuwste examenvragen. Je kunt oefenen met 29 proefexamens voor Vaarbewijs 1, 14 voor Vaarbewijs 2 en 18 voor Marifonie.

Leren gaat nog sneller en makkelijker met onze gebruiksvriendelijke webapp. Of je nu leert op je smartphone, tablet of computer, je hebt altijd toegang tot proefexamens en de voorleesfunctie.